tisdag 11 december 2012

Relief

Denna vecka torsdag 13 dec och fredag 14 dec ska vi träffas igen på Linköpings universitet. Det ska bli roligt. Vi ska bl.a. ordna en utställning med egna tredimensionella arbeten vi gjort.

Vid förra träffens sista dag var jag inte med, då hade de andra grupparbete och tillverkade reliefer av hus, ett framtida boende. Jag fick i uppgift att göra en egen till nästa träff. 
Min relief ska föreställa en utställnings lokal för konst, skulpturer, målningar m.m. 




Det är en åttakantig byggnad. En stor dubbeldörr i glas och stora fönster för att släppa in mycket ljus. Inomhus mitt i rummet står två fasta väggar som ett kryss, på ändarna kan man vid behov förlänga väggarna som kan vinklas. Längs några av väggarna är det långa sköna soff/bänkar där man kan sitta och titta på konstverken. 


Fortsättning på "Pappskallar"

Skulle ju lägga ut fler bilder på elevernas, 6:ors, pappskallar och människor i rörelse, 4:or.

Huvudena och kropparna börjar bli färdiga och de blir så bra! Det kräver mycket förberedelser och efterarbete men det är det värt när man ser elevernas engagemang.



 Huvudena blir verkligen uttrycksfulla. 






Kroppar i rörelse

 Fyrorna har arbetat med kroppens proportioner och hur en kropp i rörelse ser ut.



Kropparna är tillverkade i ståltråd, papper, gipsbindor och en flirtkula till huvudet. Först gjordes ett skelett av tjock ståltråd som är lätt att forma. Sedan byggdes "muskler" på av torkpapper och maskeringstejp. "Huden" är gjord av gipsbindor ca 2 lager. Vi fäste kropparna på en liten bräda med limpistol och ståltråd i ryggen.

 



 
Visst är de härliga! De här kommer också att vara med på utställningen efter jullovet.



Jag lyckades få till en också.

Skulptur av returmaterial

Detta ska bli min skulptur i returmaterial som kan röra på sig. En konservburk, ljushållare, ståltråd och limpistol.


Jag gjorde fyra hål för att fästa benen i och ett hål till halsen.
Hålen gjorde jag med spik och hammare. Tråden till halsen var för svag för att hålla uppe huvudet (ljushållaren) så jag fick förstärka den med en lite kraftigare tråd. 

Färdig! Men vad är det? Jag frågade två flickor, 6år.
Den ena: - Jag tycker det ser ut som en gris med trynet där fram och den knorriga svansen.


Den andra flickan: - Jag tycker det ser ut som en zebra.
För den är randig och halsen är nästan randig för den har två färger.

Jaa, något slag djur är det! Man kan röra på den, leka att den går, då rör sig halsen så huvudet vippar. Det låter lite om den också. Mycket kul att göra en "skrot" figur.

Skisser av människor

Jag har gjort några snabbskisser på männinskor i olika kroppsställningar. Skisserna är på barn och vuxna. Det svåraste var att göra på barnen därför att de ville gärna röra på sig så det blev lite stressigt. Men då fick jag samtidigt träna mig på att skissa snabbt. 




Det här var den första skissen jag gjorde, en flicka som sitter med benen i kors. Det var svårt att få till knäna, att få fram riktningen på dem som ska vara framåt. Jag tycker att det högra knät visar det ganska bra men det vänstra benet blev jag inte så nöjd med. Jag tror det beror på lårets vinkel det blev inte så förkortat.












De här två skisserna gjorde jag direkt efter den första. En pojke till vänster som sitter nedsjunken och lite bakåtlutad på en stol. Det var svårt att få till benen de såg först för korta ut för tröjan var lång och dolde mycket av låren. Men när jag förtydligade rumpan blev det lite bättre. Flickan till höger blev jag mer nöjd med. Jag tycker det syns ganska tydligt att det överkorsande benet är riktat inåt.









Det här är jag framför spegeln som skissar av mig själv.
Jag står lite vriden med ena benet framför det andra.
 

 De här två skisserna blev jag mest nöjd med. Innan jag gjorde dem tränade jag utifrån Johan Frids bok Intro Bild s.83 markerade vridningspunkter, skissade grundformer för kroppens delar och sedan ritade kroppsformen.


 Kropp i rörelse

Jag valde att teckna av "Carro" på den här bilden ser man hennes fantastiska muskulösa kropp.



 Jag blev hysat nöjd men när jag jämför bilderna här så ser jag att det inte alls är samma styrka och kraft i min teckning. Det syns tydligt på kroppshållningen som inte är så framåtlutad som på fotot. Vinkeln på den bakre armen är inte lika stor. Det är svårt att få till det...

Jag använde mig av blyerts 6B till alla skisserna.

fredag 7 december 2012

Konst i närmiljön

Först tänkte jag att jag skulle ta med eleverna i år 5 på en konstrunda i vår närmiljö men det valde jag snabbt bort. Rent praktiskt kändes det helt ogenomförbart! Två klasser med 26 elever vardera, alla ska få komma till tals och vi ska samtala om det vi ser även att vi skulle gå en klass i taget så...nja.
De fick istället i läxa att ge sig ut och upptäcka konst i närmiljön. 
Uppgiften var att titta efter olika utsmyckningar, skulpturer m.m. De skulle anteckna vad det är för konst och var konstverket finns ev. göra en skiss. Om de ville fick de fota konstverket för att visa upp och berätta. De hade en vecka på sig. De flesta hade gort sin läxa och många hade fotat och två elever hade arbetat tillsammans och gjort en power point! Det var härligt att höra dem berätta om vad de sett!

I Västervik finns ett bostads område som heter Midgård. Där finns många skulpturer och utsmyckningar skapat av konstnären Jon Pol. Midgård är i nordisk mytologi den borg som bebos av människorna. Många elever hade varit där och fotat.


Vid infarten till Midgårds parkering står denna "runsten"
  
 


Midgårdsormen Frej och freja


Freja


Mimer

  Detta är några av alla utsmyckningar som finns på Midgård.


En  elev hade med denna bild och text.
Jag har hittat ett konstverk på gården där jag bor. Det är ett rådjur som jag tror är gjord av järn. Det är ganska vackert och är rätt så likt ett riktigt rådjur. Det är en skulptur.





Exempel från ytterligare en elev
Den spejande sjömannen kom till Västervik år 1933 vid firandet av 500-årsjubileum.Statyn är utförd i svart granit från trakten.  Det var den Västerviksfödde konstnären Ragnar Alyre som ritade skissen till statyn.
Spejande sjömannen är en stor och ståtlig staty/konstverk den står på ett fint och bra ställe. Den står vid lilla strömmen och spejar på alla båtar som kommer in och ut. Den är värd sitt namn enligt mig för jag gillar den.



Jag har många bilder från eleverna...

När vi tittade och pratade om de olika skulpturer de fotat frågade jag om det var svårt att hitta konst. Eleverna tyckte det varit lätt för: det finns ju konst överallt, bara det att man inte tänkt på det så mycket förut. Nu ser jag allt! Jag tänker mycket mera på det nu så nu ser jag konst nästan överallt!

Finns det bra eller dålig konst då?
Jaaa! En del är jättefula och konstiga, man ser ju inte vad det föreställer! Föresten, det bestämmer väl den som tittar om man gillar det eller inte. Det är upp till var och en. 

Varför finns det konst som allmänheten ska kunna se?
Så att det ska vara fint! Så att männinskorna som bor där ska vara glada, om det är tråkigt runtomkring så kanske det finns något fint och färgglatt som lyser upp.
Så att det ska vara fint i vår stad så det lockar hit turister. Man får veta hur konstnären känner sig. Om det är glada bilder så vet man att konstnären varit på bra humör, om det är tråkiga mörka bilder så vet man att konstnären varit arg eller på dåligt humör.

Vi kommer nu att arbeta vidare på så sätt att eleverna i grupper om 3-4st ska få göra egna konstverk/skulpturer. De har börjat att göra skisser och skrivit ner mått och vad de behöver för material. Alla hade många ideér och de kom genast igång med sina skisser och planer.

Nedan följer bilder på några av elevernas skisser.







 
Fortsättning följer...


måndag 12 november 2012

"Pappskallar" med eleverna

Då efter att jag själv provat att tillverka en pappskalle var det dags för eleverna. Jag arbetade med min egen parallellt och ett steg före så eleverna fick en föraning om hur arbetet skulle fortgå.

Här är arbetet i full gång, början på pappskallar...




Det blir alla möjliga slags huvuden, hund, enhörning, utomjordingar m.m. Vi är inte färdiga med arbetet ännu. Vi har bild en lektion i veckan, det var höstlov och jag blev sjuk...ja så kan det vara men jag lägger ut bilder när de är färdiga.

När eleverna är färdiga med sina huvuden ska de få i uppgift att arbeta i grupp ca fyra st. De ska tänka ut vad för slags figur de har, vilka egensakper den har, familj, ev. yrke, hur den känner de övriga i gruppen, bakgrund, framtid m.m. All fakta ska skrivas ned i berättande form och en gruppredovisning görs ex som teater.
Detta arbetsområde fängslade verkligen barnens skaparglädje och intresse. Det var så tyst och full koncentration. Även de elever som annars själva anser sig att "inte kunna", kände att de kunde! De var så nöjda! Härligt! 

Jag kommer även så småningom att lägga ut bilder från en annan sexa som arbetat med lufttorkande lera och bilder från ett arbete fyrorna gör, människor i såltråd, papper och gipsbindor. Det kommer alltså mera...


Tredimensionellt arbete


Som eget bildarbete och med eleverna, två klasser med sexor, har jag valt att göra "Pappskallar".

 

Jag började med att riva oblekt cellstoff i frimärksstora bitar,
mycket gick det åt!

Därefter blandade jag i tapetklister och körde med elvispen. Det fick stå och dra ett par dagar sedan elvisp igen så det blev en papier maché massa.



  















Innan lektionen hade jag förberett med att tejpa fast en toalettrulle på en pappskiva och gjort ett huvud av tidningspapper som jag tejpade fast med maskeringstejp.




När mun och näsa var på plats kletade jag på papier maché massan.


Det var ganska svårt att få massan att fästa, jag fick vara lätt på handen. När jag väl lagt på massan ångrade jag mig och ville ha ett slätare utseende så då täckte jag huvudet med cellsoff.


Nu blev huvudet ganska baktungt så det behövde stöttning och torka några dagar.

När det väl torkat använde jag tapetklister och täckte huvudet med silkespapper. Det blev två färger, en svagt rosa i botten och en svagt gul överst så det blev det en någorlunda hudfärg.



Munnen, ögonen och kinderna målade jag med vattenfärg (puckarna). Håret rev jag remsor av silkespapper, knycklade ihop dem lite så det skulle bli lockigt som jag limmade fast med limstift. 



Nu är min pappskalle färdig och hon fick heta Doris ; )